Vores jul på Nørrebro og særlige juleminder

Jul. Julen i al sin fine glans og pragt. Julen er noget ganske særligt, for rigtig mange mennesker – og med særligt kan det nok gå begge veje. Den kan være særlig god og rar, men den kan også være ensom og rigtig svær. Julen er her og nu, men den består ret ofte på et grundlag af minder. Minder om barndommens jul, traditioner, håb og måske også på tro. Den er i grunden en lidt sjov størrelse og  julen som tradition indeholder mange følelser.

Jeg husker selv barndommens jul som helt særlig fin og god. Jeg er dog ret sikker på, at den ikke kun var god og hyggelig for mine forældre, men som jeg nu selv gør overfor mine egne børn, så gjorde mine forældre helt sikkert også deres til, at vi børn kun mærkede og oplevede alt det gode. Min mor arbejdede altid hele dagen d. 24, da vi var ret små og det må have været lidt stresset, men det husker jeg ikke det var for os. Til gengæld husker jeg, at jeg havde nogle år, hvor jeg syntes det var pinligt, at vi ofte kun var os fire juleaften. Det der senere heldigvis blev til noget jeg elskede. Vi havde en dejlig jul og jeg har mere eller mindre kun nogle meget dejlige juleminder fra min barndom.

Så blev jeg mor, og inden mit barn skulle opleve sin allerførste juleaften, så døde min mor. To måneder inden juleaften. Den juleaften, som jeg havde fantaseret om, julen som en lille familie sammen med mormor og morfar. Den gik helt i stykker – sammen med mig. Jeg var i stykker på mit barns første juleaften og intet blev som jeg havde set for mig. Vi havde en fin aften hos min moster, tror jeg nok – for faktum er at jeg intet husker. Andet end at jeg var trættere end træt…og ødelagt.

Inden den næste jul kom besluttede vi, at vi selv ville holde jul – og det har vi gjort siden, pånær en enkelt gang og så den gang, hvor vi fejrede jul i Thailand. Vi har holdt jul og alle dem som, har lyst til at komme fra begge vores familier har været velkommen. Vi har ligesom fået skabt vores egen jul, en jul som nok egentlig er meget traditionel. Da jeg var højgravid med Alfred holdt vi jul hos mine forældre, det der altså skulle blive min mors sidste jul – og min sidste jul, hvor jeg fik lov til at være barnet, som kom hjem til jul. Den næste jul var jeg moren og julen efter var jeg både moren og værten. Jeg er vild med at holde jul, men jeg havde sgu gerne  lige nappet et par jule mere som barnet.

Den sidste juleaften hos mine forældre. Det er ikke til at forstå, at min mor et halvt år efter det billede der blev indlagt og aldrig kom hjem igen.

Jeg tror vores jul her på Nørrebro, minder ret meget om min egen. Min mand er ikke kommet med så mange traditioner, eller også betyder det bare ikke lige så meget for ham, som han ved det gør for mig. Juleaftensdag foregår i nattøj og råhygge, indtil middag hvor alle børn får sig en middagslur – sådan så de kan være længe oppe om aftenen. Eftermiddagen ser de julefjernsyn, hører julemusik og juler videre. Der kommer lidt gæster og nogle år har ungerne fået en af deres gaver om eftermiddagen, så har de kunne lege uden at tiden er blevet for snegleagtig for dem. Vi spiser totalt børnetidligt, fordi vi mere eller mindre har haft små børn de sidste otte år og fordi vi er værterne og dermed sætter tempoet. Så julemiddagen er omkring klokken 17-18 stykker. Vi spiser and med hele pivtøjet af tilbehør. Spiser i også taffel chips til anden? Min mand forstod det slet ikke i starten, men nu er han fan. De smager altså godt til sovsen og det har vi altid fået i min familie, så den har jeg videreført til min københavner mand. Derudover drikker vi altid old-school sodavand i glasflasker, sammen med vin og øl selvfølgelig.

Efter julemiddagen, danser vi om træet og vi har de sidste mange mange år haft sådan nogle fine sanghæfter som min far har trykt. Han er gammel trykker (typograf), hæfterne hænger snart i laser, men det skal bare være dem. Så åbner vi gaver, en af gangen. Den yngste starter med at dele en gave ud til den næsten i rækken og så fremdeles. Vi er ikke så mange og aldrig andre børn end vores, så der er ikke så mange gaver. Ellers havde den proces nok været lidt langsommelig. Men vi synes det er vigtigt at det også er fedt at se, andre åbne deres gave og sige tak osv. Imens vi åbner gaver, er der et helt særlig slik og frugt fad. Altid med figner og clementiner – og så en masse guf. Nogle af os sidder på gulvet imens og det er helt afslappet og uformelt, bare hyggeligt og på børnenes præmisser.

Vi har siden vi blev forældre altid hentet vores juletræ på Sankt Hans Torv. I vores Christianiacykel fyldt med børn og juletræ, det er så dejlig en tradition – og helt vores egen.

Egentlig skulle det her indlæg handle om julepynt, julepynt med minder og måske lidt om ikke sådan at skifte stil år efter år, men bare holde sig til den røde gamle jul. Jeg har en del gammelt julepynt, og holder af at hive det frem år efter år. Jeg køber dog hvert år lidt julekugler og en enkelt ny sag derudover. Men jeg synes faktisk, det er så dejligt at se børnene lyse op i genkendelses glæde, når alt det gamle bliver hivet ned fra loftet. Nå ja og så tilføjer de jo også alt muligt julegejl de producerer i deres instutioner. Nå men her kommer lidt af de særlige juleminder herfra.

Min mors fine broderede postkasse, med plads til julekort. Da jeg var barn, blev den altid propfuld i løbet af december. Min er sgu lidt slunken, da det kniber lidt med julekort skrivningen. Ikke at jeg selv sender nogen ud, så jeg skal ikke klage. Men fin er den og nærmest antik, for de røde postkasser holder nok ikke mange år endnu.

Fine små englebørn. Jeg ved ikke hvor de stammer fra, men de har også altid været i mine forældres julekasse og jeg arvede hele “skidtet”, efter min mor døde.

Skør pynt, som jeg har købt i sådan en lille butik med alt muligt bras på Nørrebrogade. Jeg elsker den!

Tændstikæsker, som stadig har gamle tændstikker i. Jeg synes de er noget af det fineste. Den lille engel og violinen, det stammer fra mit barndomshjem. Trompeten fandt jeg for år tilbage på et loppemarked. En hel pose fuld af forskellige blæseinstrumenter (hedder det det?)

En anden broderi sag fra min mors hånd. En løber, som altid var på bordet til julemiddagen. Jeg har den fremme hele december.

Min helt egen samligt af julekugler og grantræer.

Nissemænd, som min dagplejemor lavede til mig da jeg var ganske lille. Selma har døbt den lille af dem Laura. De er sgu ikke så kønne, men de hører bare til og jeg elskede dem så højt da jeg var barn

Gamle papirsnisser på række. Jeg ville ønske min mor var her, så hun kunne fortælle hvor hun havde købt dem. Fine er de. Merry Fucking Christmas fra Mette Marie Bang

Små julesager. Alle sammen nogle som var i min julesok da jeg var en lille pige. Shit hvor har jeg leget meget med det i min vindueskarm, på mit værelse.

Mere skørt pynt som jeg har købt i år. Har også en formet som en snemand.

Englespillet, som nu florerer i mange familier. Det er så hyggeligt og ringer simpelthen bare af jul. Det her har vi altid haft og det er sådan noget massivt messing. Og en smuk dekoration lavet af en af mine børn.

Hvis I er nået så langt, så kunne det være hyggeligt at høre lidt om hvordan I gør det i jeres familie. Om I har nogle sjove anderledes traditioner eller nogle helt særlig fine juleminder?

(Visited 29 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Jeg har altid og vil nok altid være, en rigtig julegris. Jeg elsker alt ved jul. Småkagebagning, klippe klister, julemad og gaver.
  Jeg starter som regel altid i november med at lave kranse. Dekorationer og lidt oppyntning. Men jeg mister altid lidt gejsten i ugen op til jul, fordi selvom jeg elsker det hele bringer det også minder frem fra, knapt så gode juleaftener, hvis man kan sige det lidt mildt.
  Da jeg var 10, fik vi den 23. december af vide at mine forældre skulle skilles og det blev den første jul med ikke både min mor og far.
  Min mor hræd og samg frygteligt højt da vi var i kirken juleaften, så da jeg blev stor nok til jeg turde sige min mening, da frabad jeg mig at komme i kirke juleaften.
  Det blev ikke så godt modtaget, og flere pr blev jeg tvunget med i kirke, for sådan var traditionen og det kunne ikke laves om. Og et år fik jeg af vide at jeg ødelagde julen, af samme årsag.
  Nu er jeg selv mor og har min egen familie og jeg gør hvad jeg kan for at min datter skal få en magisk jul, uden at mærke, at hendes mor har haft nogle mindre magiske af slagsen ❤️

 • Hei kjære deg ,

  så vakkert englespill du har ! Jeg har søkt etter englespill på DBA men finner ikke noe der. Har englespill et annet dansk navn kanskje?
  På forhånd mange takk for ditt svar!

  Med vennlig hilsen fra Grethe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *