Vi skal stå sammen og ikke stå imod. #mom-shaming vs. #mom-celebration

Annonce

Den her blog tager mig med lidt omkring og da jeg blev spurgt om jeg ville dele det her budskab som Semper Allomin 2 gerne vil ud med, så sagde jeg selvfølgelig ja for fa’en.

Er det mon kommet sammen med de sociale medier, eller har det altid været sådan? Sådan at vi mennesker i nogle sammenhænge bekæmper hinanden istedet for at støtte op og stå sammen. Er vi kvinder mon de værste? Jeg ved det ikke, men jeg ved, at der både på de sociale medier og ude i virkeligheden foregår det der så grimt hedder mom-shaming. Mom-shaming som vel direkte oversat betyder mor-udskamning. Det betyder, at andre forældre udskammer den måde hvorpå en mor (eller far) vælger at være forældre på, fordi de gør det på en anden måde end dem selv.

Læs længere nede om hvordan du sammen med Semper Allomin 2 kan være med til at støtte op om at hylde mødre istedet for at udskamme.

Det er som om der helt automatisk træder sådan nogle obligatoriske mor-regler i værk, nærmest så snart baby lander inde mor dunken. Nogle forventninger, som ikke er dem man selv får og har – næ, det er sgu da forventninger fra omverdenen. Og i særdeleshed forventninger fra andre mødre. Forventninger til hvordan og hvorledes man har tænkt sig at gøre med det her lille væsen som allerede vokser i maven. Og det bliver kun værre når først den er ude. Eller skal man måske sige bedre? For det er jo ikke alle som forventer noget dårligt, men det er da i grunden underligt at alle mulige skal forvente noget som helst omkring ens helt eget moderskab. Mom-shaming foregår på mange måder, det kan være et særligt blik fra en anden mor, mens man sidder og giver sit barn mad. Tonelejet i svaret, efter man har fortalt hvordan man putter sine børn, eller noget helt tredje. I starten af moderskabet, kæmper man måske i forvejen med at hitte rede i den helt nye verden man er landet i. Der kan herske kaos og følelser, som er kan føles svære at navigere rundt i. Lige her midt i vores moderne liv bliver vi bombarderet fra medier, venner og andre mødre. Der opstår uendelige af valgmuligheder og med så mange muligheder og måder at være mor på, kan man hurtigt komme til at føle sig lidt usikker. Mange kommer til at læne sig op af alle de digitale (mødre) grupper, grupper hvor meningerne er mange og det må simpelthen føles svært at stå der med alle de forskellige holdninger lige op i ansigtet.

Dengang jeg selv blev mor for første gang for over otte år siden, der brændte amme-problematikken ret så glødende. Der var få caféer, hvor det faktisk var okay at amme og jeg mener at erindre at det var ret så revolutionerende at der på toppen af Illum kom en café med et særligt amme område. Når jeg siger amme område, så var det vel mere et “give mad til baby område”, for man kunne også sidde der i ro og mag og give flaske til sin lille. Selvfølgelig. Jeg har ammet mine tre børn uden problemer, og jeg har derfor ikke selv oplevet det grimme amme mor-politi på nært hold. Og så alligevel, for jeg har siddet i mødregrupper og set mødre kæmpe med ammebrikker, særlige positioner med ammepuden, for overhovedet at få noget mælk ud af de stakkels ømme røde bryster. Jeg har set blødende brystvorter og hørt mødre tale om at den lille desværre får lidt supplering på flaske. Sagt nærmest undskyldende. Jeg har lyttet til deres stemmer med undertoner af dårlig samvittighed over ikke at kunne få amningen til at fungere.

Jeg har også stået på den anden side som sygeplejerske på en semi-intensiv børneafdeling, hvor de færreste mødre kunne amme deres børn fordi de var for svage, derfor har jeg lavet litervis af modermælkerstatning ude i mælkekøkkenet til deres små guldklumper. Sikke en fantastisk ting, at vi har den mulighed overhovedet. For der findes altså børn som af forskellige årsager ikke formår at sutte på et bryst. Der findes også bryster som gør det svært eller umuligt for børn at sutte på og så findes der kvinder som ikke har lyst til at amme. Og sikke et held, at vi har alternativer. Det må vi da hylde og ikke shame. Nå ja og så var der dengang i 79 hvor mødre havde 14 dages barselorlov og man hurtigt blev smidt på flasken. Det er lille mig med flasken i hænderne i mine forældres utrolig brune køkken oppe på billedet.

Jeg selv stoppede helt planlagt med at amme min første da han var seks måneder, det gjorde jeg fordi jeg vidste min mor skulle dø og jeg mente det var bedst at min søn derfor kunne tage en flaske, hvis andre skulle passe ham mens helvede var løs. Han nægtede den nemlig, hvis amning var en mulighed. Jeg ville selvfølgelig gerne have stoppet af andre årsager, men jeg har aldrig betvivlet at det kan fik istedet for, var rigtig godt og at han derigennem fik lige præcis det han havde brug for.

Semper Allomin 2 er en supplering eller modermælkserstatning til børn over 6 måneder og lige nu kører de en rigtig fin kampagne. En kampagne hvor de gerne vil vende momshaming til momcelebration. For det er da det vi skal. Vi skal støtte hinanden, hylde hinanden, passe på hinanden og som udgangspunkt tænke at alle gør deres bedste og at det er godt nok. Der er sørme nok mennesker i denne verden som bekæmper hinanden over alt muligt andet. Så skulle vi ikke bare stå sammen og bakke hinanden op i stedet for at dømme. Personligt forstår jeg slet ikke, hvordan andre kan finde på at blande sig i andre mødres måde at give deres børn føde på. Det er vel egentlig en sag som slet ikke velkommer andre, med mindre man selv spørger. Eller hvad?

Måske nogen af jer selv har siddet og kæmpet med brysterne og babyen. Nogen som syntes det var svært og et rigtig hårdt valg at droppe projektet. Nogen som har mærket de særlige blikke og tonelejet fra andre mødre? Semper Allomin 2 har valgt at sætte fokus på det her emne og i den forbindelse laver de et momcelebration- photoshoot for helt almindelige mødre og deres babyer, som får mad enten gennem flaske eller gennem babser. Det er super nemt at tilmelde sig dagen, hvor fokus er moderskabets mange ansigter. Det foregår lørdag d. 15. septemper i København og det vil både være billeder og film. Du gør det lige her. Og kan selvfølgelig også læse mere om dagen via linket. Man får desuden et sæt tøj og når dagen er omme en lækker goodiebag.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *