Tænk hvis der fandtes en vaccine mod kræft? Det gør der. Sgu!

Og det er virkelig fantastisk at der gør det. Det der bare er rigtig ærgerligt, det er at vaccinen ikke bliver brugt optimalt her i vores ellers dejlige Danmark. Dette på grund af et rigtig dårligt rygte, som helt sikkert har gjort mange usikre og bange. Et dårligt rygte er meget svære at komme af med end et godt. Sådan er det vidst i det fleste henseender i livet. Derfor synes jeg vi må stå sammen og få vores piger vaccineret mod HPV. Sådan så de ikke udvikler livmoderhalskræft senere i livet. Det er vigtigt det her! Jeg kan huske da vaccinen kom i 2009, jeg husker det som om at den blev modtaget ret godt. Desværre optrådte der hurtigt efter en dokumentar på TV2, om en række piger som havde fået nogle rigtige væmmelige symptomer, som deres forældre mistænkte stammede fra HPV vaccinen. Det er aldrig blevet påvist at deres symptomer kom fra vaccinen, og derfor er der i de forskellige regioner oprettet særlige centre som tager sig af pigerne, for at behandle dem på bedste vis og forhåbentlig finde ud af hvad deres symptomer så skyldtes.

Rygtet omkring pigerne og vaccinen hænger stadig ved og derfor har Kræftens Bekæmpelse sammen med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen lavet en rigtig fin kampagne, som hedder STOP HPV. Her anbefaler de at man tager stilling i familien omkring vaccinen og sætter sig ind i virkningen og den dokumenterede gode effekt. HPV-vaccinen kan som den ser ud nu simpelthen forebygge 70% af alle tilfælde med livmoderhalskræft – det er da om noget en rigtig god slat.

HPV er en virus som overføres seksuelt. Ligesom influenza og andet virus, så bekæmper vores seje krop ofte den selv. Desværre lykkes det ikke at klare kampen i alle tilfælde og der bliver HPV virus til en kronisk tilstand, som kan forårsage celleforandringer i de celler vi har i underlivet. Derfor er anbefalingen at piger bliver vaccineret, når de fylder 12 år. Altså inden deres seksuelle debut. Vaccinen er gratis indtil barnet bliver 18 år. Selve vaccinen går aktivt ind i kroppen og danner et forsvar mod virus og hvis man senere bliver udsat for smitten, så bekæmper kroppen den inden det udvikler sig til celleforandringer og i værste fald livmoderhalskræft.

Som alt andet medicin er der selvfølgelig også bivirkninger ved denne vaccine. Det er lidt det samme som når vores små bliver vaccineret mod røde hunde og andre børnesygdomme. Altså rødme og ømhed ved indstiksstedet og influenzalignende symptomer. De bivirkninger som er indberettet og som dækker over udtalt træthed og hovedpine har Lægemiddelmyndighederne vurderet ikke har en sammenhæng med vaccinens bivirkninger. Hvis man er forældre til et barn og overvejer vaccinen eller hvis man selv har interesse, så kan man læse meget mere om bivirkninger og vaccinen på stophpv.dk.

Jeg kan godt huske da debatten om pigerne kørte i pressen og jeg følte også selv tvivl. Helt sikkert. Jeg er dog nu helt overbevist om at min datter skal vaccineres, når den tid kommer – alt taler for vaccinen og tænk hvis vi kan blive af med livmoderhalskræft, ligesom vi er blevet af med en masse andre dødelige sygdomme ved hjælp af vaccinationprogrammer. Faktisk så vil vaccinen fra d. 1. november 2017 blive endnu bedre og komme til at indgå i børnevaccinationsprogrammet. Den vil kunne forebygge 90% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Jeg har jo selv fået fjernet hele mit underliv sidste mandag . Uden at være syg, men med en meget høj risiko for at blive det. Det var hårdt nok i sig selv og jeg kan kun forestille mig, hvor hårdt det må være, hvis man ER syg. Ikke har fået børn og gerne vil have det, eller måske allerede er gravid. Det er forfærdeligt at skulle igennem, tænk hvis en masse piger kunne undgå sådan en krise i livet med angst og tanker om fremtiden. Noget som for altid vil forandre dem. Noget som er svært for andre at forstå og svært at tale om. Vi kan stoppe det, vi har muligheden. Vi har vaccinen. Vi skal benytte os af den. Synes jeg!

Fakta:

WHO anbefaler HPV-vaccinination. Vaccinen tilbydes stort set alle piger i Europa. I Danmark er mere end 630.000 personer blevet vaccineret med HPV. På verdensplan er der givet mere end 248 millioner doser HPV-vacciner.

Vi har de dårligste tal i norden i forhold til at få vaccinen, vi må simpelthen komme ind i kampen og se om vi kan nulstille hjernen i forhold til det dårlige rygte som vaccinen desværre har fået. Heldigvis er Danmark inde i en positiv udvikling, hvor flere vælger at lade sig vaccinere. Jeg hepper på vi tager kampen op og så tror jeg vi vinder.

Se som sagt mere på www.stophpv.dk

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

Kommentarer

  • Så vigtigt Trine! Min mor har også været igennem både kemo og stråling mod livmoderhalskræft – lykkeligvis med et godt resultat. Men det er simpelthen SÅ synd, at noget som kan beskytte vores piger bliver sparket til side af rygter.

  • Så vigtigt Trine! Min mor har også været igennem både kemo og stråling mod livmoderhalskræft – lykkeligvis med et godt resultat. Men det er simpelthen SÅ synd, at noget som kan beskytte vores piger bliver sparket til side af rygter.

  • Ph hvor godt din mor kom igennem det. Så sejt. Ja, vi må simpelthen komme tilbage i kampen – især når vi faktisk kan vinde den. Tak for din kommentar og fordi du læste med. Kh T

  • Ph hvor godt din mor kom igennem det. Så sejt. Ja, vi må simpelthen komme tilbage i kampen – især når vi faktisk kan vinde den. Tak for din kommentar og fordi du læste med. Kh T

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *