Styling karma: På skattejagt, et vintage outfit og tips til lugtgener

Da jeg gik i gymnasiet, gik jeg i klasse med nogle piger som var mega seje til at finde tøj i genbrugsbutikker. Jeg kan huske at jeg kiggede på dem med misundelige blikke, efter deres store islænder sweaters, eller deres perfekt slidte JBS kortærmede undertrøjer. Min mor arbejdede i en af de to modeforretninger der fandtes i Vordingborg og jeg var derfor selv en lidt “pæn” pige i nyt tøj (forstå mig ret). Efter noget tid, begyndte jeg dog selv at smutte i genneren for at finde guld. Jeg begyndte at gå i slidte dr. Martens støvler, tykke genbrugsstrik og læderjakker fra 70’erne. Min mor korsede sig vidst lidt over mig, men jeg tror nu alligevel også hun kunne se når jeg havde gjort et godt fund.

Siden har jeg gjort mig en del gode fund, både i de gamle Røde Kors butikker og i butikker med vintage. Både mode og interiør – og der findes ikke noget bedre, end selve skattejagten. Særligt, hvis man går efter noget specielt og finder det, men også de gange, hvor der pludselig har været noget som bare måtte med hjem. Når det pludselig er der, så får jeg et helt sug i maven.

Jeg er aldrig stoppet med at kigge brugt. Især hvis jeg er i provinsen eller ude at rejse, det er ofte der jeg har gjort mig de bedste fund. København byder dog også på virkelig mange gode steder. Både fysiske butikker, men der findes også mange online shops fx på Instagram.

I fredags mødtes jeg med Pia Storm. Hun ved en hel del om vintage og genbrug – og hun havde lovet at vise mig Københavns ældste vintage forretning. Og hvilken forretning. Wauw! Det var ren skattejagt. Jeg fandt flere stykker tøj, sko og tasker, som jeg godt kunne have købt. Og det endda til virkelig okay priser og kvaliteter.

Forretningen ligger ved Israels Plads og hedder Décor Vintage og det er sådan et sted, hvor man skal have lidt tid til at kigge og lede. Der hænger meget på stativerne og der er i det hele taget bare rigtig meget at finde og kigge på. Pia Storm er en garvet kvinde på det punkt og hun skal blot kaste et lille blik på et stykke tøj og så kan hun straks sige årstal og materiale. Den slags er jeg ikke så meget inde i, men jeg ved fuldstændig hvad jeg kan lide og hvad jeg går efter. Ikke altid på forhånd, men jeg ved det når jeg ser det.

Planen var, at vi begge to ville finde hver et sæt tøj med hver ores øjne – et hverdagsoutfit, udelukkende med tøj fra butikken. Vi fik lov til at tage det på og gå udenfor for at tage nogle billeder.

For ikke særlig længe siden fandt jeg den fineste lille perle clutch, som jeg elsker og bruger hver dag. Jeg fandt den i en genbrugsbutik til meget billige penge. Der var rigtig mange perletasker og punge inde i Decor af samme type og mange af dem i rigtig god stand. Jeg er ret vild med sådanne små accessories og så er det en nem måde at tilføje lidt bling, både til et almindelig hverdagssæt, men også til mere festlige anledninger.

Jeg gik som sagt ikke efter et særligt outfit, men stykkede det ligesom bare sammen, efterhånden som jeg fandt forskellige dele. Skoene her var nææææsten i min størrelse og det var heldigt, for de var bare så fine. Det er jo ikke altid så let med brugte sko, men de her var ikke særlig brugte og dem kunne jeg virkelig godt have købt med mig hjem og så lige puttet en sæl i dem.

I Décor findes der rigtig mange flotte kjoler og der er knapt så mange bukser, der er dog en lille afdeling med herretøj og der gik jeg på jagt efter et par bukser. Og se lige de her skønne Lacoste bukser, eller jeg fristes sgu nærmest til at kalde dem benklæder. De var desværre for store til mig, men med lidt opsmøg i taljen gik det og jeg måtte bare have dem på og finde noget der passede til dem.

Så nu havde jeg perletasken, de fine fletsko og de ternede bukser. Jeg fandt en virkelig flot pink skjorte fra Chloé, som fin kontrast til de mørke bukser. Et tørklæde til håret, der var så mange flotte og også et par stykker fra Hermés. Ligesom tasken er det en god accessories og noget der altid er ret meget af, både i vintagebutikkerne og i de gode gamle Røde Kors butikker.

Åhhh og så hang der mange flotte jakker og frakker, men særlig én tog prisen. En total lækker sorbet ligende isvaffel af en frakke med fine knapper. Jeg fortryder allerede lidt, at jeg ikke købte den, men jeg mangler bare virkelig ikke. Mand, den er smuk.

Det hele blev der simpelthen det her fine outfit ud af og jeg synes selv at det blev super sejt. Alle dele kostede under 500 kroner, pånær frakken som kostede omkring 700 kroner. Hvis jeg kunne passe bukserne, så havde jeg helt sikkert slået til på dem, men de var altså flere numre for store, også derfor min ene hånd lige holder lidt på dem, sådan så jeg ikke kom til at stå med numsen bar.

Lone som ejer butikken, syntes vidst at det var lidt for meget med alle de forskellige stilarter, men det er lige præcis det som jeg elsker. At få det til at passe sammen, selvom det måske ikke gør det i realiteten. Hvad synes I? Var det et sæt I ville gå i, eller måske bare nogle af delene?

Nu var det her et helt spontant outfit, men jeg synes personligt, det ofte er bedst og mest overskueligt, hvis man allerede har en plan på forhånd. Noget man går specifikt efter, inden man træder ind i butikken. Det gør at man hurtigt kan afsøge alt det forskellige. Et tørklæde, eller en kjole med et særligt snit, en sweater eller hvad ved jeg. Det gør i hvert fald bare, at man ikke behøver at gå det hele igennem. Med mindre man netop besøger stedet, for selve skattejagten efter en endnu ukendt perle.

Jeg er selv lidt forvirret, når det kommer til genbrug eller vintage, for hvori er forskellen egentlig? Derudover tror jeg at mange kan være lidt skræmte over brugt tøj, fordi det til tider godt kan lugte lidt hengemt. Jeg har fået Pia, som er ekspert på det område, til at svare på mit spørgsmål herunder, samt give gode råd i forhold til eventuelle lugtgener.

Vintage kontra genbrug ifølge Pia Storm

Oprindeligt stammer begrebet vintage fra vinverdenen, hvor årgangsvine på engelsk betegnes som vintage. Med tiden er vintage også blevet brugt til at tale om f.eks. ældre møbler, interiør, tøj og tilbehør. Der findes ingen endegyldig definition når det gælder vintagetøj, men i min verden er vintage originalt tøj og tilbehør, brugt eller ubrugt fra 1920 – 1979. Alt før 1920 er antik og alt efter 1979 er genbrug og second hand. Der er intet galt med tøj, som ligger uden for vintageperioden, det er bare en måde at kategorisere de forskellige perioder. Selv køber jeg gerne tøj og tilbehør som både er ældgammelt, spritnyt, vintage og genbrug og mikser det hele på kryds og tværs.

3 gode tips hvis vintagetøjet lugter fra Pia Storm

1.
Først og fremmest – husk at lugte til tøjet inden du køber. En del lugt kan fjernes, men her må man vurdere hvor slemt  det står til og om det eventuelt er noget man kan leve med, hvis det ikke lykkes. I de fleste vintagebutikker er tøjet vasket og renset, men køber du f.eks. på loppemarked, kan tøjet have ligget i en kasse i kælderen i årevis – og den lugt kan være svær at komme af med.

2.
Prøv først at lufte dit fund udenfor eller foran et åbent vindue. Virker det ikke, så prøv at lægge det i en plastikpose og put det i fryseren, gerne et par dage. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men minusgraderne fjerner lugt (og dræber også eventuelle møllarver – win, win!).

3.
Lugter tøjet stadig, så prøv at vaske det i en blanding af vand og eddike (50/50). Hvis tøjet kan tåle det, så læg det eventuelt i blød i blandingen nogle timer.

Bonusinfo! Flere butiksejere og teaterkostumefolk har anbefalet mig at spraye tøjet med vodka, det skulle have en virkelig god virkning, men jeg har endnu ikke selv afprøvet det.

Pia er eminent når det kommer til styling og hun fandt den fineste korte silkejakke, som hun satte sammen med jeans fra hendes mors ungdom. Så flot! På billedet ses min perleclutch, et gammelt jakke genbrugs fund fra Berlin og den flotte bog som Pia Storm har skrevet om Vintage. Hvis du har lyst til at se mere af Pia’s outfit, med en overdrevet flot frakke, kan du gøre det lige her.

Jeg tror helt sikkert vi skal ud sammen igen, måske næste tema kunne være festlige kjoler? I er også velkomne til at skrive, hvis der er noget særligt I gerne vil se os finde og style.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *