Økologisk kaffe: Mine “go to” kaffe favoritter + en hurtig opskrift på min iskaffe

Annonce Carte Noire BIO

foto: Danica Chloe

Jeg tænker de fleste herinde har opdaget, at jeg for ganske nylig er begyndt at drikke kaffe. Det sidste halve år, er kaffe blevet en skøn hverdagsluksus for mig. En nydelse for mig selv, men også noget jeg nyder sammen med andre. Kaffe er ofte en drik vi mennesker samles om og jeg elsker at være blevet en del af det helt særlige kaffe fælleskab. Jeg har altid været lidt ærgerlig over mig selv, når alle i selskabet skulle have en god kop kaffe og jeg måtte sidde over. For det er som om, at kaffe ofte går hånd i hånd med hygge og det føler jeg helt på egen krop nu, hvor jeg sådan ægte kan lide at drikke det. Jeg gik fra ikke en gang at kunne lide lugten (duften ville jeg kalde det nu), til at jeg langsomt begyndte at kunne lide iskaffe i sommer. Kaffe med is, mælk og sirup. Altså utrolig sød kaffe. Aj, nu glæder jeg mig endnu mere til sommer. Og nu altså også drikker varm kaffe med mælk. Caffe latte it is.

Carte Noire BIO

Carte Noire BIO er 100 % certificeret økologisk kaffe. Et rigtig fint fransk brand, som jeg er stolt af at være blevet ambassadør for. Jeg tænker det er en kærkommen lejlighed for, at jeg får udvidet mit kaffe repertoire den næste tid. Dette indlæg kommer dog til at handle om mine tre forskellige måder at drikke min kaffe på.

Kaffebønnerne fra Carte Noire er økologiske. Det betyder selvfølgelig at bønnerne er produceret uden anvendelse af kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning. Det betyder også at produktionen er bæredygtig. Carte Noire er også certificeret med UTZ. UTZ er ligeledes et program med fokus på bæredygtig produktion. Det sikres ved, at kaffebønderne bliver uddannet, så de får mulighed for at forbedre deres produktivitet og produktkvalitet og samtidig passe godt på både mennesker og på vores miljø.

foto: Danica Chloe

Jeg er ikke så avanceret i mine kaffevaner (endnu) og min foretrukne lige nu er helt sikkert en caffe latte. For ganske nylig drak jeg helst af en lidt stor kop, med et enkelt skud espresso sammen med varm skummet mælk. Nu kan jeg faktisk godt klare to skud. Yay, voksen point. Med kaffe sparer jeg altså ikke altid på mine kalorier og jeg må indrømme at jeg er svært glad ved sødmælk i kaffen. Hjemme bruger jeg dog skummetmælk eller havremælk. Af plantemælk synes jeg klart at havremælk fungerer bedst. Især den der er beregnet til kaffe, for den skummer så dejligt når den varmes og piskes. Og der er ingen tvivl om, at plantemælk er bedst og vejen frem, i forhold til vores klima. Jeg øver mig og tager små skridt – og jeg tænker at små skridt er bedre end ingen skridt.

Sommerens iskaffe er grunden til, at jeg i dag også stor nyder varm kaffe. Men jeg ELSKER stadig iskaffe, og faktisk også om vinteren og jeg har herunder verdens hurtigste opskrift. Eller det er altså ikke mig, der har opfundet den, men I får lige min måde at lave iskaffen på. Jeg gør det nemlig med Instant kaffe, fordi jeg nemt kan “styre” styrken og stærkheden i kaffen på den måde. Og jeg er altså stadig typen der ikke skal have kaffen alt for stærk. Og gerne godt med sirup.

Opskrift: Carte Noire BIO økologisk instant iskaffe

Til et stort glas

  • 1 1/2 tsk Instant kaffe
  • 1 dl kogt vand hældes over kaffen. Jeg stiller den lige hurtigt i køleskabet.
  • 1 tsk vanilie eller hasselnød sirup blandes i den kølede kaffe
  • Masser af isklumper
  • Og så fylder jeg resten af glasset op med (ko eller plante)mælk og rører rundt.

BOM, så er der iskaffe. For mig smager iskaffe bedst med sugerør, jeg har sådan nogle genanvendelige nogle, som altså kan vaskes igen og igen.

Både caffe latte og iskaffe, som jeg laver hjemme kan tages med på farten og det er altså simplethen igen en hurtig hverdagslykke for mig i mit liv. Det gør mig bare glad. Og ja, det er bare kaffe –  men for mig, er det ofte de helt små ting, der er prikket over i’et på en dag. Det er mine nuværende tre måder at drikke min kaffe på. En latte, iskaffe og så kaffe på farten i en to-go kop.

Klimaforandringer har en stor indflydelse på dyrkningen af kaffebønner, da kaffeplanten ikke er modstandsdygtig overfor et ændret klima. Det er derfor, det er så vigtigt at bondemændene får den rette viden, sådan så de får det optimale ud af bønnerne og de kræfter de ligger i deres produktion. Hvis man som forbruger gerne vil støtte op om bæredygtig kaffeproduktion, så er det simpelthen bare en rigtig god idé at gå efter økologisk kaffe med certificering (kilde: frej).

foto: Danica Chloe

Carte Noire Bio findes i forskellige økologiske kaffer. Der er Instant kaffe, som jeg ofte bruger i iskaffen – fordi det er så nemt. Så er der kaffekapsler, med espressoshot. Det er der jeg tilsætter mælk, for at lave en latte. Med kaffekapslerne er det vigtigt de bliver affaldssorteret korrekt. Der er også helt almindelig kaffebønner og det er dem jeg vil udfordre mig selv med den næste tid. Det tager selvfølgelig lidt længere tid at brygge, men tænker jeg kan lave en mindst lige så god latte med dem. Sidst men ikke mindst er der puder, som giver en lungo kaffe, blot på en anden maskine end med kapslerne.

Jeg er opvokset med forældre, som begge drak kaffen sortere end sort og lavet på en helt almindelig old school kaffemaskine med filter. Ingen sødestof, ingen mælk – det bliver aldrig mig, men jeg glæder mig til at udforske bønnerne og alverdens kaffedrikke fremover.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *