Når mennesker mødes og står sammen.

Indeholder reklame da jeg var inviteret

Sådan midt i logistik, job, handle ind og vasketøjs livet. Så er det virkelig dejligt, når der sådan en helt almindelig tirsdag kommer noget andet ind i kalenderen. At det så lige præcis ramler sammen med nok den eneste sommeraften jeg kan mindes denne sommer, så er alt godt. Af alle bydele i København er Vesterbro nok den jeg kender mindst til. Alle de små hyggelige og hemmelige perler, dem ved jeg ikke så meget om og jeg kommer der faktisk sjældent. Dumt. Saxogade kendte jeg dog til og det gør de fleste vel egentlig nok. Måske ikke sådan i fysisk forstand, men fordi man husker Sonja fra Saxogade. Det gør jeg i hvert fald og nu har jeg kva dette fine arrangement også fået et noget dybere kendskab til gaden og til Sonja, Norma, Frede, Heidi og Bjarne. Nemlig de fineste butikker i gaden, som er opkaldt efter alle karakterende fra Sonja i Saxogade. Det er da fint!

Gaden har fået en helt særlig status. Nemlig at den er første socialt ansvarlige handelsgade og er en del af Settlementet på Vesterbro. Og hvad betyder det så lige, tænkte jeg selv da jeg læste det i invitationen, inden jeg ankom. Efter den meget fine tour de Saxogade tænker jeg at det betyder næstekærlighed. For det er lige hvad det er. Næstekærlighed for hinanden og for verden. I gaden bliver der passet på alle slags mennesker, alle får en chance og også en chance til og i sidste ende er alt givet godt ud til vores alle sammens moder jord. I de små butikker er personalet en dejlig blanding af fastansatte, flexjobbere, frivillige og hjemløse. Mennesker, som i mange år ikke har følt de har passet ind, har pludselig noget at stå op til. Noget som de glæder sig til og noget hvor de kan mærke de gør stor nytte. Den Sociale Handelsgade er simpelthen med til at skabe arbejdspladser til udsatte borgere – finere bliver det næsten ikke. Normas som er en af butikkerne i gaden, er opkaldt efter Sonjas mor. De havde inviteret til eventet og det er virkelig en lækker butik. De sælger god kaffe, planter, tøj, smykker, møbler, fine prints og andet nøje udvalgt. Alt med fokus på forbrug og design med omtanke. Gode tanker synes jeg.

På billederne er der blandt andet lampen og stentøj som jeg virkelig er brændt lun på fra Matias Møllenback. Smukke armbånd fra Relove and Roses og bryster nede i hjørnet – de skal pryde mit juletræ i alle mulige former. De findes i brune, lange, lyserøde, korte og kæmpe. De er fra Mie Frey Damgaard. Det hele kan selvfølgelig erhverves i den super fine butik Normas.

I gaden ligger også en lille planteforretning. Med fokus på miljø. Planterne er danske og er derfør ikke fløjet ind fra fjerne egne. De er alle sådan lidt rustikke, men på den virkelig fede måde. Jeg lærte et utrolig dejlig udtryk. At begrønne bydelen. Begrønne, det smager sgu meget godt inde i min mund. Plantula begrønner bydele med små grønne oaser, som skal nusses og plejes af de ansatte. Ren terapi for mange mennesker og måske et lækkert springbræt ud i livet som gardner. Jeg vil begrønne mit hjem mere mere og jeg skal klart i Plantula og shoppe planter.

Fine tomatplanter klar til altanen eller en lille byoase.

Løs! En emballagefri købmand. Her er alt løst. Det vil sige alt hvad du køber, købes i løsvægt. Uden emballage. Du medbringer selv et glas eller en gammel (ren) bøtte. Og så kan du ellers tappe de fineste gryn, olier, nødder chokalade og alverdens andet godt. Det betyder meget for ens egen økonomi og igen for vores kære jord (som hader plasik), at vi ikke overkøber produkter, men kun lige hvad vi har brug for og mangler.

Oliven olier og diverser eddiker. Uh, det ser så udbydende lækkert ud. Og fine glas som sælges i butikken til billige penge.

Fredes Woodshop – skæv finurlig woodshop, med fokus på træarbejde. Istandsættelse af møbler, møbler som skabes ud af brugt træ og så skal der laves fine altan og blomsterkasser til gaden. Dejligt sted som emmer af sammenhold og gåpåmod .

Inde i butikken hang disse tegninger. De gør mig glad og igen siger det noget om rummelighed. (og tissekoner)

Mange kender måske nok børnebutikken Heidi og Bjarne. Virkelig lækre sager at finde der, masser af farver og også mulighed for at finde nye mærker på markedet, som ikke er så udbredte endnu. I forhold til butikken, er konceptet det samme. Butikken er forøvrigt lavet af Fredes Woodshop og er præcis ligeså skæv og hyggelig som den skal være.

Lækre farver fra Bang Bang Copenhagen.

Vi gik fra butik til butik og kunne på den måde tydeligt mærke stemningen som var i gaden. Dejlig lokal, hyggelig og alligevel med den der puls som jeg elsker i vores metropol.

Turen gik nu mod Café Sonja.

En café som laver rigtig god mad til fine fine priser. Der sad faktisk en par piger og spiste dagens ret og det var tarteletter. Når man kommer fra sydsjælland, så kunne jeg godt mærke hvordan det trak i mig. Jeg ELSKER tarteletter. Caféen har lige det som jeg synes caféerne mangler på mit Nørrebro. Plads til børnene, uden at det bliver til Jensens Bøfhus. Der skal vi klart hen til en frokost eller en tidlig aftensmad med vores tre stumper.

Cafén er et godt afsæt, hvis man ønsker erfaring indenfor restaurationsbranchen og vil videre i livet med det.

Vi vandrede ned i bunden af gaden, hvor Mad og Marked ligger. En butik, hvor man kan få sig en is eller handle lokale råvarer, som skifter alt efter årstid. Man kan også blot smutte forbi til en snak om markeder.

Jeg elsker butiksfacader og alle butikkerne i gaden har fine fine facader med glade farver. Det hele ser virkelig indbydende ud. Ligenu har gaden også en ansøgning ude hos Københavns Kommune, hvor de vil få en kunstner til at dække gadens “loft” med blomster. Åh manner, det håber jeg slipper igennem. Det kunne være så smukt og meget sydlandsk.

Vi sluttede, hvor vi startede. Hos Normas til lækker mad og drikke fra Café Sonja og nogle gode snakke. Vi hørte kort fra de forskellige gode mennesker bag diverse brands i butikken og ellers var der bare fri leg.

Det var i sandhed nogle dejlige timer. Tænk jeg er så heldig at jeg bor i en by, hvor der findes så fine mennesker og initiativer. Det er da for fedt og det er lige præcis en af årsagerne til at jeg elsker mine børn vokser op her. Værdierne – de er sgu i orden.

Jeg håber i også synes det var hyggeligt på trods af billedspam.

Kærligst fra TRINE

(Visited 11 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *