Miljøpolitiet: Den formynderiske pegefinger

I går fik jeg en besked fra en følger som skrev at hun ikke ville følge mig længere, fordi jeg har taget en flyver til Mallorca.

Hun er selvfølgelig helt i sin gode ret, til at trykke unfollow. Og hun har også helt ret. Det er ikke godt at flyve i forhold til CO2. Det er rigtig skidt for vores klima. Men så skulle hun måske nok have ramt knappen for længe siden. For jeg er ikke 100% korrekt i de valg jeg træffer i forhold til vores klima. Jeg lever grønnere end før, men jeg er absolut ikke i nærheden af at være CO2 neutral.

Selvom jeg ikke aner hvem hun er, så blev jeg alligevel lidt overrasket over ordlyden. Den løftede pegefinger. For ville hun mon tage ud i lufthavnen og fortælle alle op i deres ansigter, at det er forkert det de gør? Det tror jeg ikke. Egentlig burde jeg slet ikke tage sådan en besked tungt, men på en eller anden dum måde – så gik den alligevel i min mave. Måske fordi en ferie med familien er en ret personlig ting. Noget vi har glædet os til længe. Noget som bringer os lykke.

Jeg er ikke det store klima orakel her i mit online univers. Jeg har dog bevidst valgt at have en del samarbejder, som har klimaet med i deres agenda. Ligesom jeg også har samarbejder uden det specifikke fokus. Faktisk så afspejler lige præcis det, meget godt hvem jeg er herude, for vi tager som familie en masse bevidste valg i vores hverdag, men nogengange lever vi også bare, uden at tænke dybt over vores spor. Jeg tænker dog (og håber) at jer, der følger fast med, godt ved at jeg tænker mig om.

Jeg vil ikke begynde at holde en tale om alt det jeg gør for at mindske mit og vores aftryk på kloden. For det har jeg ikke behov for at udpensle her – og så findes der heldigvis mange andre, som gør det skide godt i hele klimadebatten.

Helt generelt så tror jeg på det bedste i alle mennesker. Vi har alle sammen været små uskyldige babyer, som så med tiden er blevet formet i den ene eller den anden retning. Jeg tror at vi som mennesker gør os umage, med det meste i vores liv. I hvert fald i udgangspunktet. Det gør vi ud fra de ressourcer vi har til rådighed. Om det handler om moderskab, næstekærlighed, uddannelse, klima eller noget helt andet. Nogen er gode til det, andre er mindre gode. Derfor er det måske endnu mere vigtigt ikke at glemme, at hvis bare vi, der har overskud, ressourcer og økonomi til at gøre NOGET, så er det bedre end at gøre ingenting. Lidt, rykker også hen imod en grønnere levevis og hvis bare vi bliver ved og ved, så tror jeg vi er langt. I hvert fald længere. For der er helt sikkert alt for mange som ingenting gør, men vi kender ikke deres bevæggrunde for det og jeg tror ikke det hjælper at pege fingre.

Jeg er taget på ferie med min familie og ærlig talt, så er det altså ikke noget jeg har det dårligt med. Hvis vi ikke fløj til Mallorca, ville det immervæk være en ø mange af os ikke sådan lige kunne komme til og så ville der gå så mange gode vigtige arbejdspladser tabt og det ville sgu da være synd for befolkningen her. Derudover, så elsker jeg bare øen, jeg elsker at være her med min familie og jeg er også ret sikker på vi kommer igen på et tidspunkt. Nu vil jeg glæde mig til at holde sommerferie på Bornholm og i vores sommerhus i Dronningmølle.

Jeg tror vi skal passe på med alle de her løftede pegefingre efter hinanden. Det klæder ikke nogen særlig godt. Og ofte så bliver man som modtager påvirket af sådan en negativ besked, som ikke er konstruktiv på nogen måde.

Lad os hellere bruge kræfterne på noget andet.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Tænk ikke mere over det, nyd din ferie! For hvis der var noget der var spild ville det være hvis den blev ødelagt af den kommentar! Du lever jo som de fleste af os gør med at lukke mere øko, vegetarisk/genbrug ind end før (og mindre plastik), jeg mener også at du poster mange gå og cykelture ?. Dem der måske skal tænke lidt mere over rejser og CO2 udslip er dem der rejser meget ofte f.eks i sit arbejdsliv og ikke engang der er det næmt…skridt nummer et må være at blive bevidst. Jeg tænker at det også er viktigt at være glad, optimistsk og taknemmelig og holde god tone. Så nyd nu ferien, det var vist også noget dronningen sagde i nytårstalen, var det ikke? Og stort tillykke med de 40-år☀️

 • Vi skal huske at det er ok at leve, mens man bevæger sig i en mere bæredygtig retning. Jeg kender veganere der sværger til genbrug og økologi og miljø, som flyver. Alt er et valg. Men så snart vi bliver bevidste om at det vi gør har en (klima)konsekvens, så er vi godt i gang. Så længe vi begrænser det der er dårligt og tager masser af det gode, er vi godt på vej. Jeg er så træt af bæredygtighedspolitiet, der altid ved bedre. Og til sidst – du kender sikkert muligheden, men man kan jo købe sig til kompensation for flyveturen, så den koster 0 CO2. Hvis man ikke kaster sig hovedløst ud på rejser og blot køber aflad, er det en rigtig fin idé.

 • Jeg tror du skal ignorere de kommentarer som “anklager“ dig for at du har taget et fly til Mallorca.
  Jeg tror at man kan leve bæredygtig på mange måder.
  Jeg selv rejser en del fordi jeg er billedkunstner og skal inspireres på mine rejser og jeg gør det uden dårlig samvittighed.
  Jeg har f.eks. ingen bil!

 • Så skal du prøve at være en landmandsfamilie og på de sociale medier – det er nærmest uladesiggørligt.
  Man får så mange virkelig ondskabsfulde kommentarer.
  Vi gør alle det så godt vi kan – fra det perspektiv vi nu engang har.
  Ingen er jo interesseret i at ødelægge vores dejlige jord – men vi kommer ingen vegne med hetz og udelukkelse af hinanden.

 • Jeg tænker meget over klimaet og i år kører vi selv på bilferie. Men jeg drømmer stadig om fjerne rejsemål, og der kommer jeg ikke udenom fly. Nyd jeres ferie og glem kommentaren ?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *