Læseoplevelser: Fortællingerne der sætter sig fast

Annonce Gyldendal

Gyldendal fylder hele 250 år og holder i den forbindelse et fint jubilæum, hvor de har samlet 50 af deres største og mest læste udgivelser. Jeg er blevet bedt om at udvælge nogle af mine og børnenes yndlings læseoplevelser og det var sørme ikke helt nemt, for der var mange gode kendinge imellem.

Jeg elsker bøger og der har altid været bøger i mit liv. Først som højtlæsning hjemme på mit børneværelse, med bøger som blev læst højt af mine forældre igen og igen. Så mange gange, at jeg til sidst kunne dem udenad. Jeg husker ret tydeligt, da jeg for alvor selv blev grebet af at læse. Læse bøger uden billeder i, bare ord skrevet tæt side efter side. Jeg har taget det med mig ind i mit voksenliv og det er noget jeg aldrig bliver træt af.

Lige så snart børnene er kommet til verden, har vi læst godnathistorie for dem, eller sunget sangene fra den gode gamle sangbog, jeg havde med fra min egen barndom. Det har været vigtigt med det skrevne ord, at kunne give dem fortællingerne, som giver dem så meget ro, magi og indlevelsesevne. Og derfor luner det også mit hjerte, at se hvordan de to skolebørn begraver sig i bøger på samme måde. Hvordan Kalle kan sidde længe og bladre i vores bøger. Hvordan de også liiiige skal læse en side mere. Og så endnu en. Åh gid de tager det med dem ind i deres voksenliv. I disse skærmtider føler jeg nærmest at det er vigtigere end nogensinde. Jeg føler ofte at bogen er et slags helle, en pause fra den ellers så digitale verden og så er det uden tvivl den bedste måde at falde i søvn på. Man bliver så dejlig træt. Alfred kan også læse længe, når han er gået i seng og jeg må ofte ind og sige, at nu skal han altså slukke lyset og sove.

Stem på din største læseoplevelse og vind Gyldendals jubilæumskollektion

Ud af de 50 bøger Gyldendal har valgt, så opfordrer de med denne afstemning til, at man går ind og stemmer på lige præcis den ene bog, der har været din største læseoplevelse. Jeg kan afsløre at det ikke var let, men hvis du gør det – så har du samtidig mulighed for, at vinde jubilæumskollektionen. En kollektion som vil bestå af en eksklusiv genudgivelse af de 10 bøger der får flest stemmer.

Du kan afgive din stemme her, samtidig med at du så deltager i konkurrencen om jubilæumskollektionen. Den måtte gerne stå herhjemme på min reol. For lige så meget som jeg holder af at læse, lige så meget holder jeg af at kigge på mine bøger. De har altid haft en plads fremme i alle mine hjem. Jeg synes de giver så meget varme, hygge og personlighed i hjemmet. Og så er det også en god måde, at have bøgerne tilgængelige på.

Vores bedste læseoplevelser

Ej, jeg havde virkelig svært ved at vælge – da jeg selv har læst en stor del af bøgerne som er udvalgt på forhånd. Men der var alligevel nogle der særligt sprang mig i øjnene. Både voksen og børnebøger. Jeg fortryder lidt, at jeg ikke valgte den nærmest ikoniske ungdomsbog Liv & Alexander. For shiiiit hvor var jeg opslugt, dengang jeg lånte dem med mig hjem fra skolebiblioteket. Sådan helt forelsket. Men jeg er gået efter de bøger, der både fyldte helt tilbage i min tidlige barndom og som nu fylder hos mine børn og så to voksen bøger som jeg nærmest husker ord for ord. Men alligevel overvejer at læse igen.

Gunnar Nyborg-Jensen: De små synger

Jeg er elendig til at huske sangtekster. Jeg husker ofte kun første vers og derfor har den her bog reddet mig utrolig mange gange, når jeg synger for mine børn, især når de har haft et særligt ønske og jeg kun har kunnet første linje. Tænk den er helt fra 1948. Mine forældre havde gemt min fra jeg var lille og den har vi nu brugt så meget at den er slidt op. Derfor fik vi en ny til Kalles barnedåb. Jeg tænker det er en bog, der står hos rigtig mange børnefamilier. Og så synes jeg også forsiden og i det hele taget at illustrationerne er ret fantastiske.

Christian Jungersen: Undtagelsen

En vigtig bog synes jeg. Den sætter bl.a. fokus på voksenmobning på arbejdspladsen, den handler om menneskers karakter, det onde i mennesker på flere plan og folkedrab. Jeg var fuldstændig tryllebundet til den bog. Det er mange år siden, at jeg har læst den, men nu får jeg helt lyst til at læse den igen, selvom jeg husker den ganske klart. Om ikke andet, så også fordi bogen nu (endelig) er blevet til en film. Den glæder jeg mig stort til at se.

Halfdan Rasmussen: Lange Peter Madsen

Det er sjovt, for da jeg læste den her bog for mine børn, kunne jeg pludselig huske nogle af de samme tanker jeg selv havde om den da jeg var barn. Den der følelse af, om ikke det dog gjorde ondt da Peter Madsen blev kørt gennem tøjmaskinen. Derudover, er det sjovt med børnebøger, for da jeg var barn tænkte jeg ikke stort over, det her med at Peter Madsen så gerne vil være stor, men så alligevel ikke vil være det. Det var andre ting jeg bed mærke i og nu som voksen ser jeg pludselig hvad den egentlig handler om. Bogen er skrevet på rim og så er bogens lange form også et hit for børnene.

Hella Joof: Papmaché Reglen

Glimmer på og op på kaminhylden (hvis du har læst den, ved du præcis hvad jeg mener). Jeg elskede den her bog, om hvordan livet er og hvad man skal gøre for at blive lykkelig og hvad man ikke skal gøre. I bogen stiller Hella Joof forskellige leveregler op. Fx. “med løg på- reglen” eller “skilsmisse -reglen”. Jeg har både læst den i almindelig bogform og har siden lyttet til den på Mofibo. I lytteform er det Hella selv, der læser den op og det er altså ret fantastisk. Jeg både grinede og stortudede mig gennem bogen begge gange.

Ole Lund Kirkegaard: Gummi Tarzan

Fantastisk tekst, fantastiske illustrationer. Kæmpe bog fra min barndom og nu læser min store den selv. Det er jo egentlig en sørgelig historie om en lille dreng, som har det svært både hjemme og i skolen. Heldigvis er der håb og alt bliver bedre.

Nu vil jeg få besluttet mig  for, hvor min egen stemme skal lande.

Kan du mon finde din største læseoplevelse blandt de 50 bøger hos Gyldendal og har du lyst til at stemme?. Du kan gøre det lige her. Og del endelig din eller dine yndlings læseoplevelser med mig herunder. Jeg mangler altid ny læseinspiration.

Lige nu læser jeg to bøger. Elskerindes skygge og Pitbull. Og for de to små læser jeg igen en anden yndlings børnebog – Bogen om tante Grøn, tante Brun og tante Lilla.

En kæmpe fordel med læsende børn, når stor læser for lille. Åh!

(Visited 17 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *