Læselyst med Mis & Mus: Giv det videre

Annonce Gyldendal

Jeg er enormt dårlig til at lege med mine børn, det er jeg altså. Det er ikke verdens bedste egenskab, men det er altså den ægte sandhed. Jeg keder mig, alt for hurtigt dernede på gulvet blandt pirater og prinsesser. Til gengæld er jeg rigtig god (synes jeg selv), til at starte en god leg op for dem. Siden mine børn var små, så har jeg ofte startet en leg med noget legetøj eller noget kreativitet op, for så langsomt at snige mig selv ud af legen. Det fungerer super godt på den måde og de ved godt, at hvis de skal have en voksen med i deres leg i længere tid, så skal de gå til deres søde far. Jeg kender ingen som ham, der kan gå ind i en leg. Det er med hele pivtøjet – ændret stemmeføring, lyde og fagter. Ha ha, så sidder jeg mest som tilskuer og smiler med meget mor agtige blanke øjne. Ligesom jeg elsker at observere dem, når de selv leger, noget de heldigvis er rigtig dygtige til.

Hvis ikke de selv kan finde på noget de gider, og mine idéer om en leg falder til jorden, så er der altid den mulighed at de kan tegne eller læse i en bog. Siden de blev født har vi altid læst bøger højt for dem. En godnathistorie for at afslutte dagen, det er så rart at sidde sæt i sofaen og mærke pulsen falde helt ned. Lige nu er det med en unge under hver arm og den mindste på skødet. Det er noget nær den bedste følelse i verden. De skiftes til at at vælge en bog hver dag, så der er noget for alle aldre. Selvom Alfred så må lytte med på nogle historier, som han i virkeligheden er lidt for gammel til, det gør dog ikke noget. Han kan jo altid lige læse lidt videre i en af hans egne bøger, når han ligger i sengen. Derudover, tror jeg han synes det er ret hyggeligt at sidde og læse med i min højtlæsning. Han er der med det samme, hvis jeg læser et andet ord, end det skrevne. Jeg kan nemlig godt finde på at ændre lidt på ordene, sådan så Kalle bedre forstår.

Mis & Mus er en ny billedebog fra Gyldendal, som vi har læst flere gange den sidste tid. Det er en af de bøger, som også er rigtig god for den voksne oplæser. Historien er nemlig sød og sjov – og så er tegningerne mindst lige så fine. Mis & Mus handler om venskab, ensomhed og jalousi. Den beskriver på en sød måde, hvordan man skal opføre sig pænt overfor hinanden og som forældre er det jo en perfekt måde at få gode budskaber og noget moral ind i vores smås hoveder på. Samtidig er især venskaber, noget der hos mine to store børn fylder rigtig meget. Så bogen giver også en perfekt anledning til at få italesat nogle af de relationer de selv er i. Noget af det, som jeg holder så meget af ved vores lille aftenritual med højtlæsning er den samtale der ofte opstår under og efter. Bogen om Mis & Mus rammer rimelig bredt, da den henvender sig til børn mellem to og syv år og det er skægt at se den med de forskellige øjne mine tre børn opfatter den på.

Der er ikke særlig meget tekst i bogen, men nogle virkelig gode illustrationer. Der er ingen tvivl om at forfatter og illustrator har været inspireret af Købehavn og det er ret sjovt, at sidde og spotte de forskellige steder vi kender så godt i bogen. Derudover er der de sjoveste detaljer og man finder hele tiden noget nyt. En hund som selv holder paraplyen, bussen 5c, som kører her på Nørrebro og vi kan sidde længe og grine sammen over de skøre tegninger. Selma er lige ved at knække læsekoden og kan selv sidde og læse en del af ordene og det er simpelthen helt magisk at være vidne til. Hun sidder der med alle bogstavslydene og kommer langsomt frem til hvert ord om de fine venner Mis & Mus – ja og også om den lidt tarvelige And. Mens hun sidder der og staver sig igennem bogen, så forgaber jeg mig i illustrationerne og det er heldigvis sådan nogle, hvor man hele tiden lige opdager noget nyt.

Da jeg var barn havde jeg et medlemskab til børnenes bogklub og jeg fik derfor en ny bog hver måned. Jeg kan alle de bøger udenad, både fordi mine forældre har læst dem for mig, men også fordi jeg senere selv har læst dem igen og igen. Jeg elsker det univers, som bøger inviterer en til at træde med ind i. Det er en nem måde at forsvinde lidt på, trække sig fra larmen eller blot til at en stille time i selskab med historien. Det er derfor altid vores prioritet at få læst for ungerne og helt på daglig basis og jeg håber sådan at det er noget de vil tage videre med sig i deres liv. Måske især nu, hvor vi lever i en tid med så meget digitalt. Det ene behøver heldigvis slet ikke at udelukke det andet.

Mis & Mus er skrevet og illustreret af Rasmus Bregnhøi, titlen på denne første bog i serien er “Kødbensgravemaskinen, en strikket hue – og And”. Bogen kan desuden købes hos Saxo både som e-bog og almindelig bog. Jeg vil ikke råbe for meget omkring illustrationerne, for det er ret sjovt selv at sidde og finde ud af hvor det er henne, men jeg elsker især billedet omkring Nørrebro station og Trianglen – så siger jeg ikke mere.

Min mørkhårede flok inden skole og børnehave. Alfred er sgu en sød storebror.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *