Endnu en Bornholmerguide

“Bornholm Bornholm Bornholm, du den dejligste ferie ø”. I skal prise jer lykkelige for, at I ikke kan høre min ret så skrækkelige sangstemme. I gamle dage, spillede Bornholmerfærgen den sang, når den sejlede i havn i fine Rønne, det gør de nye færger desværre ikke. Mine børn (og jeg) er svært skuffede. Men så synger vi bare selv, så hvis andre har været med på færgen og hørt nogle skingre stemmer synge, ja så var det altså bare os.

Endu en ferie er slut og jeg er landet trygt, travlt og godt hjemme i hverdagen. Det er vi alle fem. Hverdagen, som jeg ganske ubevidst faktisk havde savnet. Sådan noget med faste rutiner, det kan bare noget og jeg føler, at vi lige præcis blev mættet på den gode måde med vores dejlige ferie. Måske er det også noget med at vores indre ur, indstiller sig efter den tid, som ved vi har til rådighed på sådan en ferie. Vi nåede, lige præcis det vi skulle nå. Vi nåede at komme helt ned i gear og bare nyde at være, uden sure pligter og hverdags logistik. Det var rart.

Vi har besøgt noget af det vi plejer når vi ferierer derover, men vi har også krydret det med nogle nye besøg og jeg har tænkt mig at dele det hele med jer herunder. Sommeren er jo slet ikke slut endnu og ellers er der også efteråret, hvor den smukke ø bestemt også er et besøg værd. Bornholm har vundet en plads i mit hjerte og jeg knuselsker øen og alt det den har at byde på.

Dueodde Strand

Det sommerhus vi altid bor i befinder sig på Dueodde Strand. Stranden er en af europas fineste sandstrande, kridhvidt sand og lavt vand ofte med små revle ø’er ude i vandet. Hvilket samtidig gør stranden til en rigtig god badestrand for børn. De kan selv spæne rundt ude i vandet op og ned af de små naturskabte øer. Det er virkelig fint.

Jeg har aldrig oplevet stranden med særlig mange mennesker. Selv denne gang, hvor vi var der i højsæsonen og det var vildt godt vejr, var der ikke en gang tæt på at være fluepapir. Der er bare masser af plads, både ude i vandet og i sandet – lige den del, gør at det er min favorit strand derovre. Jeg elsker, at man bare kan være der, mens man kan strække øjnene op langs klitterne og ud i det blå vand.

Dueodde Ferieby

Min svigermors sommerhus, som vi låner ligger i det der hedder Dueodde Ferieby. Det er en klynge af sommerhuse som ligger i en skov ud til vandet. Området er bilfrit og der er helt stille pånær havets og træernes brusen. Vi er så heldige at vores ligger i forreste række og vi har derfor bare udsigt til træer og vand og det gør det altså helt særligt. Derudover er der et hovedehus, hvor der er forskellige aktiviteter. Blandt andet pool. Og jeg ved ikke med jer, men lige meget hvor fin en strand er, så er mine børn altid mest glad for at bade i poolen. De elsker at hoppe og springe rundt i klorvand. Vi havde nogle dage med tang og agler i vandet og der er det jo bare perfekt med pool. Og som jeg også tippede om ovre på min Instagram, så er det altså smart at investere i våddragter, de er gode til de dage hvor den danske sommer svigter lidt. Jeg overvejer selv at købe en, fordi jeg hurtigt fryser når jeg befinder mig i vand.

Natur Bornholm

Bornholm er fuld af sjove, smukke og hyggelige aktiviteter. Både til de varme sommerdage, men også til de dage, hvor det ikke er sommer, eller til når det er halvkoldt på trods af sommer. Selv denne her sommerferie, hvor vi havde hele to ugers ferie derovre, kom vi ikke helt så meget rundt, som jeg havde drømt om, men ting tager bare tid med tre børn. Jeg synes dog, at vi altid finder en ret god balance mellem voksen og børneaktiviteter. En af de første dage tog vi til oplevelsescenteret Natur Bornholm. Et kæmpe område, som tager en med tilbage i Bornholms historie. Det er rigtig fint og spændende og både et besøg værd sammen med børn eller uden. Der er jordskælv, dinosaurer, eldrevne biler og fortællinger fra naturvejlederne. Den dag vi var der, var der en som fortalte om lægeurter, mens børnene gravede efter gamle tænder og knogler. Det var et kæmpe hit.

Keramik

Åhh, Bornholm er jo et mekka af kreative sjæle. Der er så meget smukt håndværk af alt muligt forskelligt slags. Jeg har især tabt mit hjerte ( og min pengepung) til keramik. Jeg har samlet i de sidste mange år og kommer altid hjem, med lidt nyt til min samling. Jeg kan ikke beskrive, hvor glad sådan noget gør mig. Men det er ret glad. Denne gang har jeg har noget med hjem fra disse tre keramikere.

Charlotte Thorup Keramik i Svaneke. Smukkeste butik på toppen af en lille gade i en af de fineste byer på Bornholm. Nemlig Svaneke. Jeg forelskede mig i de små skåle der, men der var også nogle edder flotte værker til at hænge på væggen. Wauw simpelthen så flot.

Bornholms Keramikfabrik har hele sommeren pop-up shop på havnen i Nexø. Masser af både første og anden sortering af kopper og de flotteste vaser. Fabrikken er stadig åben i forhold til salg også, men hvis man er på øen denne sommer, kan jeg virkelig anbefale at man besøger pop-uppen. Det er svært at gå derfra uden en ny kop. Sir det bare.

Hende her er for mig en ny spiller (eller drejer) og jeg blev selvfølgelig draget mod hendes varme toner og bløde former. Aj men, det er simpelthen så utrolig smukt. Mette Duedahl hedder hun og hun har et rigtig fint værksted i Listed, som er en af mine andre yndlingsbyer. Jeg kunne have købt det hele – tallerkner, kander, kopper og og og.

Vi nåede ikke forbi Det Brune Værksted i Nexø, som også er rigtig fin – jeg har skrevet om det i et tidligere indlæg her.

Listed

Jeg har også skrevet om Listed før, men jeg gør det igen – for nyt er kommet til og det gamle spiller stadig helt perfekt. Det er en lille bitte flække af en havneby, men med det dejligste liv. Spisesteder, klippestrand, legeplads, keramik og smuk natur.

Vi spiste frokost på en relativ ny vinbar – “Vinbaren Ved Vandet. Der er selvfølgelig en masse forskellig lækker vin. Vi fik rosé i sommersolen. De har dog også simpelt, men utrolig lækker frokost på menuen. Der er toasts med ost, skinke og pesto og så er der pil selv rejer. Og det smagte himmelsk. Vi sad udenfor i en fin lille gårdhave med god plads. Der var kurve med forskelligt legetøj til børnene og ellers er der en legeplads lige overfor stedet. Det er jo altså ret genialt.

Efter frokost kravlede vi lidt rundt på klippene for lige at samle lidt plads i maven til kaffe og kage på Bay Frost. Der er altid flere hjemmebagte utrolig lækre kager på disken og god kaffe. Vi sad udenfor med udsigt til havnen. Der er ellers også rigtig hyggeligt indenfor, hvis nu det regner eller er koldt.

Den lille klippestrand med det lidt grove sand er noget af det smukkeste. Og måske er lige præcis det sted faktisk mit yndlingssted på hele øen. Jeg fik ikke taget så mange billeder, fordi… ja børn. Men jeg tænker at Kalles ansigt siger det hele. Ude i vandet er der en trappe op af klipperne og de modige kan således kravle op og springe ned i dybet. Alfred havde sin debut i år og Søren hoppede også. Jeg vogtede håndklæder på land med Kalle og Selma.

Årsdale

Vi besøgte det charmerende lille fiskerleje Årsdale. Jeg mindes kun er vi er kørt igennem byen tidligere, men denne gang gjorde vi holdt. Vi spiste frokost på deres spritnye Bryggeri Mikkeller, som jo efterhånden holder til flere steder i verden. Jeg er ikke til øl, men det var resten af selskabet og der findes et hav af forskellige smagsvarianter. Jeg var dog vild med maden. Jeg fik en vegetarburger med blomkålsbøf, haps den var mega god og det var fritterne også.

Vi begik dog en stor fejl. For vi kom til at sætte os i den meget fine pavillon udenfor og det var åbenbart fiskernes pladser. Vi nåede lige akkurat at spise færdig, så kunne de få deres pladser tilbage. Jeg elsker at vi stadig har sådan et fiskersamfund, hvor de trætte fiskere kommer hjem fra havet og har faste pladser, pladser som altid er reserverede til dem på deres lokale ølsted. Sådan noget er vigtigt.

Vi trissede lidt rundt ved fiskerlejet, hvor ungerne legede. Og så kom vi forbi en vaskeægte høker – en købmandsbutik, så lokal som overhovedet muligt. Efter den sidste forretning lukkede i Årsdale og indbyggerne derfor mistede deres indkøbtmuligheder, besluttede indbyggerne at skabe en købmand bestående af 100 % frivillige kræfter. Der var forskellige madvarer at finde, kaffe på kanden, is og en computer som alle kunne benytte. Ihhh, jeg elsker sådanne små tidslommer.

Jeg håber den får lov at bestå mange år frem endnu, for jeg forestiller mig at det må være noget der skaber sammenhold i sådan et mindre samfund, som ikke lige har en Netto i baghaven. Årsdale kommer vi helt sikkert tilbage til. Der var også et silderøgeri, det så top lækkert ud, så det bliver målet næste gang.

Brændesgårshaven

Vi er kommet på Bornholm siden Alfred var nul år, altså i ni år med børn – og tænk vi har aldrig besøgt den gamle forlystelsespark Brændesgårdshaven. Jeg faldt fuldstændig for den fine park, hvor der næsten ikke findes eldrevne forlystelser. Alt foregår med forældrehjælp og tyngdekraft – det er jeg ret stor fan af. Min mand kom der meget som barn og han fortalte mig at trylleshowet som vi så, godt nok havde skiftet tryllekunstneren ud, men at selve showet stadig var det samme. Mine børn slugte det råt, så selv i Fortnite og YouTube tider, så virker alt det gamle altså stadig. Juhuuuu!

Så altså alt spillede virkelig godt, pånær min lille gæsteoptræden i vandlandet. Som bortset fra det også var virkelig fint. Overskuelig størrelse og også godt til mindre børn. Det eneste som ikke var helt optimalt, var spisemulighederne i parken. Jeg fortrød sådan, at vi ikke havde taget madpakker med, for der var ikke andet end pølser og en knapt så inspirerende buffet. Vi fik franske hotdogs og is. Det kan jo også noget, om ikke andet så for børnene. En anden gang, tager vi dog helt sikkert madpakker med.

Nordlandet

Søren og jeg fik simpelthen også muligheden for at smutte ud alene en aftenstund. Farmor kom over i vores sommerhus og puttede børn, mens vi drønede op nordpå, for at spise middag på det famøse hotel Nordlandet.

Vi spiste på Pony x Nordlandet. Maden er klassisk, men med stor inspiration fra Bornholm og det nordiske køkken. Vi fik et af stedets bedste borde og sad nærmest udover vandet, som den aften var ret vildt på grund af blæst. Det susede og brusede ind over klipperne og det så bare så smukt ud. Stedet var hyggeligt og maden god – ikke noget nyt under solen, men rigtig godt og vi hyggede os stort. I underetagen ligger nye Underbar, som er bar og frokost restaurant – det så ret tjekket ud.

Snogebæk

En anden lille perle af en by og fiskerleje. Snogebæk ligger i gåafstand fra Dueodde, hvor vi bor og vi plejer derfor at besøge byen flere gange. Den er fuld af sjæl og på trods af nye små tiltag hvert år, så formår den at holde sin autencitet. Måske nogen kender Sørens Værtshus? Min mand, Søren (ha), har slået sine folder der i sine unge sommerdage, hvor han og gutterne har hamret søn og drukket øl. Det er stadig værtshus, men der bliver også serveret pizza og de har fået et ekstra lille fint hus, hvor man kan sidde og kigge ud over vandet, mens man spiser.

Der er ikke noget fancy over stedet, men jeg synes næsten ikke man kan tage til Bornholm uden at besøge Snogebæk og dermed Sørens Værtshus. Det er indbegrebet af dansk sommer og Bornholm. Lige bagved ligger verdens mindste lille ishus med Original Is, som laver sådan nogle rulle is, hvor man selv kan bestemme ingredienser i isen. Børnene elskede dem.

Hvis man er til ægte kvalitets italiensk pizza, så er der åbnet et nyt sted, som udover pizza serverer lækker morgenmad. Stedet hedder Levertran Fabrikken. Vi prøvede kun pizzaerne. De har en KÆMPE pizzaovn og de var virkelig også gode.

I Snogebæk, findes der også en rigtig fin legeplads, små butikker, forskellige ishuse og endnu et godt røgeri. Jeg har skrevet lid mere om røgeriet med den ret så fine fiskebuffet her.

Svaneke & Hullehavn

Udover de mest idylliske små gader med huse klædt i røde gamle tegl, virkelig god is, bolchefabrik og andet godt. Så besøgte jeg også Svanekes sæbesyderi, tænk at sådan et sted overhovedet findes. Nu ved jeg ikke helt,  hvordan det er med sæbe og bæredygtighed, men man slipper jo i hvert fald for en hulens masse emballage, hvis man vælger at bruge sæbe på den måde til at vaske hænder, krop og hår i. Derudover er sådan nogle sæber jo også ret så dekorative. Min mor hun brugte altid sæbe på den måde.

Vi har siden børnene var små taget hestevognen rundt i Svaneke centrum. Turen tager ti minutter og det er så hyggeligt for børnene. Kusken er en rar ældre herre, som er fuld af gode historier og sjov – men jeg blev lidt i tvivl denne gang, om jeg måske synes det er synd for hestene. Det er to kæmpe store arbejdsheste og der var nogen på Instagram, der skrev til mig, at hestene godt kunne lidt at lave noget og jeg er ret sikker på at de har det godt. Men måske vi finder en anden tradition næste sommer. Det er dog en fin måde, lige at komme byen rundt.

I udkanten af Svaneke ligger Hullehavn. Det er en lille bitte klippe strand med en smule sand. Der er også mulighed for at springe ud fra en vippe. Det er bare sådan et sted man kommer for at hænge ud, bade lidt, spise lidt, drikke god kaffe, sippe vin og spise is – og om aftenen er der musik hele sommeren. Caféen hedder Syd-øst for Paradis og får som altid en kæmpe anbefaling fra mig.

Jeg elsker steder, som har lidt for alle. Her kan de voksne hænge ud, mens børnene bare kan lege og det er altså en rigtig god måde at gå ud på, når man er en familie.

Nexø

Jeg synes der sker rigtig meget i Nexø. Byen er ved at udvikle sig og der sker især meget nede på havnen.

Jeg besøgte den neonfarvede butik ACHTUNG store. Det var også der jeg kom til at købe min smukke quiltede jakke fra Mads Nørgaard. Butikken har forskellige brands, samtidig med at de sælger deres eget mærke. De har få, men nøje udvalgte stykker tøj hængende og virkelig venlig service bag disken.

Vin og juicebaren H8 er rigtig god som frokost sted. Især, når man kan sidde udenfor på deres flotte bløde hynder. Hjemmebagt brød, gode sandwich, friskpresset juice og iskaffe.

Der er flere gode shoppe muligheder, som nævnt er der både flot keramik, smart tøj og lækkert mad. Derudover er der åbnet den fineste butik med bæredygtige kvalitetsprodukter til børn. En butik som har nogle af alle de fine mindre brands, som gør det ekstra godt, lækkert legetøj og andre små sager. Wiikwam er så pæn og man kan ikke andet, end at blive inspireret, når man træder ind i det fine univers.

Lige ved siden af ligger endnu en fin butik. NEXØNEXØ hedder den og den består af tre tekstil designere og det de skaber er noget meget flot tøj. Bukser, kjoler og strikkede bluser. Jeg havde kun kort tid i butikken MED børnene, så jeg fik ikke kigget helt længe nok. Men det var et fedt sted, det er helt sikkert.

Igen sker der gode ting på havnen. Der er udstilling i hallen Galleri Benmel, hvor det samtidig er muligt at købe de forskellige værker. Jeg er ret sikker på, at Det Brune Værksted (keramik og glas) også bliver en del af denne hal i løbet af sommeren.

Nexø er ikke særlig stor, så det er ret fint, at man meget nemt kan gå rundt til det hele og på den måde oplever man også altid mere, end man lige havde tænkt.

Det her må være mit yndlings røgeri. Nexø Gamle Røgeri. Et must når man er på Bornholm. Fisk i lange baner, sol over Gudhjem og Bornholms Mosteri – og så kan man i deres lille butik købe fiskedeller og andet lækkert med hjem.

Sommerfugleparken er især god at have i baghånden i gråvejr. Der er nemlig altid 27 grader indefor. Den er meget overskuelig og man er igennem det hele indenfor max et par timer, så en perfekt udflugt – og igen god med eller uden børn. Der er sommerfugle, fisk, krokodiller, larver og andre dyr – og så er der vildt mange flotte planter og blomster.

Der findes også et stort gammelt drivhus på grunden og selvom det er forfaldent så er det altså ret flot og det er der de dyrker alle blomsterne, som sommerfuglene senere skal bestøve.

Jeg er blevet spurgt af forskellige omgange, om ikke det er dumt at dele de gode steder på Bornholm. For det første, så har jeg jo ikke eneret på noget som helst og for det andet, så vil jeg så gerne dele de forskellige tiltag, sådan så flere kan få glæde af det og menneskene bag kan få deres butikker til at køre rundt. De lever jo rigtig meget af alt det som sker i sommermånederne, så del endelig løs.

Tak fordi I kigger med.

 

(Visited 91 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *