En guide til Bornholm i en børnevenlig version

… Okay, hele mit liv er i en børnevenlig version. Næsten i hvert fald.

Det var den påskeferie. Den var god og rar og så fløj den afsted, sådan som ferie som oftest gør. Jeg synes nu alligevel at det var helt okay, at aflevere mine børn i går og ærligt, så nød jeg et langt bad alene inden min arbejdsdag for alvor startede. Og endnu en gang er jeg blevet bekræftet i, at jeg elsker vores hverdag næsten lige så meget som jeg elsker ferie.

Vi har snart været på Bornholm rigtig mange gange og som de vanemennesker vi åbenbart er blevet til, så er det ofte de samme steder vi besøger når vi er derovre. Dog lige krydret med et par nye oplevelser oveni. Vi låner altid min svigermors sommerhus som ligger på Dueodde strand. Så vi bevæger os mest omkring i det sydlige Bornholm, men altså Bornholm er jo ikke så stor endda, så det tager ikke lang tid at køre fra syd til nord. Sidste pinse var vi  nogle dage på Strandhotellet oppe nordpå i Sandvig og det var virkelig også en god oplevelse. Der er et samlet indlæg derfra her. Naturen er en smule mere rå deroppe. Jeg tror ikke jeg tidligere har lavet en decideret guide til Bornholm, hvor vores gode steder står samlet i et indlæg. I er nogle stykker som har efterspurgt dette, så nu samler jeg det altså her. Der er selvfølgelig lidt forskel på om man er på Bornholm om sommeren kontra påsken, hvor ikke alt er åbent op for sæsonen endnu. Men efterhånden synes jeg at rigtig meget åbner op i påsken. Vi skal derover igen til sommer, og så kan jeg jo lige udvide guiden til noget af alt det som til den tid er åbnet.

Denne påske var lidt skæg, for da vi rejste derover sneede det en smule og børnene havde huer og vanter på. Vi kunne næsten ikke være nede på stranden, fordi blæsten bed så hårdt i vores tykke kinder. Langsomt steg temperaturene og de sidste dage var mine unger ud at bade. Og jeg sad med bare arme på terrassen. Elsker Danmark og det er måske egentlig ret typisk at vejret arter sig således.

Bornholms natur er helt speciel og minder ikke særlig meget om resten af Danmark, det er en klippe ø med hav og noget af det fineste sand i hele verden. Ture langs vandet, i skovene og på klipperne er derfor måske nok nummer et i forhold til aktiviteter. Det er noget som både Søren og jeg elsker, men vores børn kan bruge timevis på bare at klatre på klipperne, hoppe rundt i klitterne (fnis), samle sten og kravle op i træerne. Jeg er så glad for at vi også har mulighed for at give dem oplevelser som dem, når nu vi bor inde i byen.

Intet Bornholm uden røgeri. Vi kommer blandt andet altid på Røgeriet i Nexø, fordi der er en lukket legeplads udenfor og fordi det er lækkert. Især deres “sol over Gudhjem” smager rigtig godt. Røgeriet ligger lige ud til vandet, så der er sten og klipper til de lidt større børn lige ved siden af legepladsen. Det er helt perfekt, for mens ungerne leger kan vi voksne sidde og spise i lidt længere tid. Røgeriet er foruden en café også en fiskebutik. Så man kan også købe masser af god fisk med hjem til frokostbordet.

Lykkelund Gedemejeri i Gudhjem. En rigtig fin gård med tilhørende butik og café, hvor man kan købe økologisk gedeost og is lavet af økologisk gedemælk. Geder går rundt på en stor dejlig mark med en lille å og man går bare frit rundt iblandt dem. Der er også høns, som kommer og tikker is. Gederne havde fornylig fået en masse gedekid og de var altså mega nuttede. Isen smagte rigtig godt og ikke af ged, som jeg frygtede lidt. Og så vælger man selv, om man vil have gedemælk eller noget andet mælk i kaffen. Det var en virkelig fin lille udflugt. Det var på min Selmas top 1.

Iskaffen på Guldbønnen i Nexø er altid fremragende. Til den søde side, men god. Stille og rolig café, men med et ret godt legehjørne til ungerne.

Måske ikke det bedste sted til ungerne, men hvis man lige kan snige sig til lidt ego-tid, så er Det Brune Værksted i Nexø stedet. Der er både glas og keramik og begge dele er meget smukt. Jeg er jo lidt af en samler, når det kommer til keramik, så jeg forærede mig selv to “påskeæg” derfra. Jeg er typen, der drikker det meste fra kop. Min mand fatter det ikke, men jeg drikker gerne vand, vin og juice fra kop – bare fordi jeg er så glad for dem og fordi jeg kan.

Habengood i Svaneke er en butik fyldt med retro og vintage. Der er virkelig meget fint. Det er dog ikke billigt, men der er også nogle særlig fine fund der. Om ikke andet er butikken i sig selv et besøg værd, fordi den er indrettet virkelig pænt og ejerne er venlige. De har desuden også en butik på Frederiksberg.

Der er meget god is på Bornholm, men intet slår isen hos Kalas. Det ligger i Sanvig, men vi tog gerne den time i bil for at smage den gode is. Vi fik blandt andet blodappelsin og granatæble, shit det var godt. Caféen er smukt indrettet og udenfor er der klipper og hav, sammen med en lille strand hvor der er en lille legeisbar til børnene.

Snogebæk er min yndlings lille fiskerby. Bitte lille, men så fin. Der sker ingenting udenfor sæsonen, men om sommeren er der masser af liv. Små pop-up butikker, pizzaer hos Sørens Værtshus og udeliv. Røgeriget med sin buffet er slet ikke at kimse af og især deres saltede sild og pil selv rejer er så gode.

Der er en god lille legeplads og masser af små isbarer og spisesteder.

Bolcheriet i Svaneke ligger så fint på torvet og flere gange om dagen laver de bolcher på deres gamle maskine. Man kan bare gå ind og kigge på og der er altid smagsprøver. Det er gratis. Ved siden af den lille fabrik, ligger butikken som har bland selv bolcher. Der er alle smage. Mine favoritter denne gang var kokos, chokolade og rabarber. Udenfor på torvet er der ofte markedsdag for diverse kunsthåndværkere og der er også mulighed for en tur i hestevogn rundt i den bakkede by.

Genbrugsbutikker ligger der rigtig mange af på Bornholm. Sådan nogle helt old school nogle, hvor der for det meste står frivillige bag disken. Jeg fandt det her fine billede med ramme og det hele til 100 kroner. Det skal hænge på Alfreds nye værelse, som snart står færdigt. Jeg er helt vild med farverne og det er han heldigvis også. Der ligger nogle stykker i Nexø. Jeg kan ikke huske deres navne, men det er en lille by, så det er ikke til at undgå dem. Der ligger også en rigtig stor en ved siden af Netto. I Snogebæk ligger der også en god en, den befinder sig på en nedlagt benzinstation. Ellers ligger de mere eller mindre i hver en lille by, så det er bare om at tage lidt omkring og tage sig god tid.

Så er der fine Hullehavn omkring Svaneke. Om sommeren er der en rigtig hyggelig café som hedder Syd-Øst for Paradis, den var derfor stadig lukket mens vi var der. Men den lille strand er fin og der er mange gode klatre klipper til ungerne. Derudover er der en rigtig god lille legeplads.

Så er der åbnet en helt ny café nede på havnen i Nexø. Den hedder H8 og er top lækker. Indenfor er der brændeovn, brætspil og hyggelig interiør. Vi sad udenfor og nød vejret med udsigt til vand og skibe på pallesofaer og fine puder. Der er friskpresset juice og sandwich på kortet. Og så er der en børnetallerken til de små størrelser. Det smagte dejligt og det er helt sikkert et sted vi skal besøge igen til sommer.

Bornholm er dejlig og jeg har simpelthen tabt mit hjerte til den gode ø.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Kommentarer

  • Dejlig beskrivelse af mit elskede Bornholm, men dog mangler du at anbefale gåtur med naturvejleder Søren Sildehoved (det hedder han faktisk?). Han formår at fortælle om naturen, om gamle sagn og tons af historier, som både fanger børn og voksne. Man kan finde info om hans gåture i Bornholm Denne Uge.
    God tur næste gang at I besøger Øen i Søen
    Mvh Lars

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *