Billedredigering: Sådan redigerer jeg mine billeder

Hvordan redigerer du dine billeder, det er et spørgsmål der ofte lander i min indbakke, jeg forsøger altid at få svaret pænt og en smule uddybende på spørgsmålet. Men i princippet synes jeg faktisk det er et ret privat spørgsmål. Lidt a la en forretningshemmelighed. Alså man spørger jo heller ikke Mc.Donald’s om, hvilke ingredienser de bruger i deres gode pommes frites sauce. Eller gør man? På den anden side, så gør jeg ikke noget, som andre ikke også kan gøre og selvfølgelig må man spørge. Altid.

Jeg ved at der ligger nogle gode guides i forhold til billedredigering derude på nettet, for der er mange som hjertens gerne deler deres dygtige tips og tricks til emnet. To af mine kollegaer har lavet gode indlæg om hvordan de gør det. De kan læses her og her. Jeg tænker at jeg også gerne vil dele mine forskellige tanker jeg gør mig omkring et fotografi og hvilke apps jeg bruger til min billedredigering. Så er det lidt nemmere for mig, at henvise hertil i fremtiden.

Jeg tror det vigtigste er at finde sit eget personlige udtryk og prøve sig frem. Jeg har selv brugt nogle år på at finde mit. Og mon ikke det også ændrer sig igen med tiden og med mig. Eller i hvert fald med årstiderne. Før Instagram gik jeg ikke sådan særlig meget op i at tage billeder, det kom efter nogle år – hvor jeg begyndte at lege mere med forskellige vinkler, med lyset og med forskellige typer af redigering. Det var ikke altid lige kønt, men i takt med, at jeg brugte mere tid på det og det vel nærmest blev min hobby så blev jeg dygtigere. Og det sidste halvandet år, hvor jeg som selvstændig er afhængig af at tage billeder, så har jeg øvet mig endnu mere. Haft mere tid, til at forsøge mig med mit mobilkamera og min efterhånden store interesse.

For et lille år siden, da jeg købte den mobiltelefon jeg har nu – en Iphone 8 plus, da gav det mig lidt flere muligheder, fordi kameraet er ret godt. Portrætfunktionen gør, at man kan tage billeder med forskellig dybde i og man kan lægge fokus et særligt sted i billedet. Det har taget mig noget tid at lære, men jeg har bare prøvet mig frem. Måske nok også derfor jeg har omkring 70.000 billeder liggende på min telefon. Fordi jeg godt kan tage mange billeder af det samme motiv (det er så der, jeg skal huske at slette de dårlige med det samme).

Noget af det jeg tænker mest over, når jeg tager et billede det er lyset og farvene. Man kan redigere et billede ret meget bedre, men der er også meget som redigering ikke kan. Heldigvis! Det handler for mig meget om vinkler, dybde, beskæring og lys, det er noget af det som man selv bliver nødt til at øve sig i når man tager sine billeder. At finde sine egne vinkler, sit eget fokus i billedet – ja, sin egen stil. Og så skal man ikke være bange for at hive kameraet frem, selvom der er en masse mennesker. Det arbejder jeg selv lidt på, for jeg kan godt være steder, hvor jeg har lyst til at tage billeder, men hvis ingen andre gør, så bliver jeg lidt genert. Det er blevet bedre og jeg er ved at nå dertil, hvor jeg godt kan sætte mig på hug eller stille mig med spredte ben i en skæv stilling, for at få det perfekte billede. Også selvom jeg får nogle sjove blikke med på vejen.

Jeg vil gerne forsøge at fortælle i korte træk hvilke hjælpemidler jeg ellers bruger og hvad jeg fokuserer på i min billedestil.

Komposition i dit foto

I forhold til dybde og fokus benytter jeg mig af et gitter på mit kamera. Et gitter deler skærmbilledet op i ni felter. I et godt fotografi findes der altid et gyldent snit, så prof er jeg slet ikke, men opdelingen gør at jeg alligevel får et godt overblik, en god komposition i det billede jeg ønsker at skabe. Jeg forsøger at lægge det, som jeg vil have hovedfokus på i linjernes skæringspunkter. Slet ikke altid, men ved nogle af mine billeder fungerer det virkelig godt med den huskeregel. Og jeg kan egentlig bare godt lide at have mit kamera opdelt i felter på den måde, det skaber et overblik og jeg tror at jeg sådan ubevidst bruger det, mere end jeg lige ved når jeg fotograferer.

Du slår gitter funktionen til i din Iphone ved at gå ind i indstillinger -kamera – slå “net” til.

Kameralinse

Det er her kan virke som en lille bitte ting, men det er det altså slet ikke. Jeg pudser nærmest min linse hver gang jeg tager et billede. Altså bare sådan hurtigt med mit tøj, eller hvad jeg lige har ved hånden. Det betyder alverdens for billedets fremtoning. Selv det mindste støvkorn eller skidt kan give billedet sådan et lidt sløret udtryk. Så frem med pudsekluden.

Redigering

Da jeg startede med at bruge Instagram og jeg langsomt begyndte at interessere mig for fotografering, redigerede jeg blot mine billeder inde i Instagram. Hvis det overhovedet kan kaldes redigering. For jeg tror bare jeg lagde et filter på og så var det klar til at blive uploaded.

Nu bruger jeg for det meste en eller to forskellige redigeringsapps.

VSCO

Jeg tager alle mine billeder med mobiltelefonens kamera og efterfølgende henter jeg billedet ind i VSCO. Det er en gratis app, men det er også muligt at tilkøbe en større pakke. Det har jeg gjort.

I appen er der forskellige filtre, faktisk rigtig mange. De kommer i flere toner. Hvis I følger fast med hos mig, så ved I allerede at jeg holder af den varme tone. Jeg har brugt det samme filter i noget tid, men for det meste redigerer jeg manuelt inde i VSCO. Jeg lægger et varmt filter på, men skruer det derefter ret meget ned og så bruger jeg faktisk bare den manuelle redigering derinde.

Jeg skruer på lys, kontrast, saturation og temperatur . Derefter gemmer jeg mit billede på kamerarullen.

Lightroom

I nogle tilfælde henter jeg efterfølgende mit billede ind i appen Lightroom. Her bruger jeg deres lysfunktion, for at gøre farverne tydeligere. De træder ligesom mere i karakter og bliver lidt mere skarpe. Det er mest til de billeder som er taget indendøre og som lige trænger til en smule mere lys og liv. Udenfor, der synes jeg faktisk man skal gøre det modsatte. Et billede kan nemt blive for overeksponeret, hvis der er for meget sollys i det. Jeg holder mest af de billeder, der er taget i skyggen eller de billeder hvor sollyset sender fine skygger ind i billedet. Igen noget med at finde det rette gode lys.

Instagram

Når et billedet skal bruges til Instagram, så henter jeg det redigerede billede ind i Instagram. Der trykker jeg rediger, sådan så jeg kan beskære billedet i den rette vinkel til min feed. Jeg bruger den funktion, der hedder “juster”. Der kan man rette billedet op, sådan så det passer horisontalt. Der er ikke noget værre (for mig), hvis linjerne ikke passer. Jeg sørger altså for at både de vandrette og lodrette linjer passer horisontalt.

Derudover, kan jeg også godt finde på at skrue lidt på skyggen.

Kamera

Hvis billedet ikke skal på Instagram, men skal bruges til bloggen eller blot til eget brug, så beskærer jeg selve billede inde i VSCO eller i kameraets redigeringsfunktion, begge steder kan man også justere linjer og rette billede til den ene eller den anden side.

Det hele lyder måske nok lidt omfattende, men det er det slet ikke når man har lært de forskellige funktioner at kende. Det tager mig nok lige under et halvt minut (plus minus) at redigere et billede, sådan så det er klar til brug.

Her er samme billede som har været igennem VSCO og Lightroom. Det første billede er altså totalt uredigeret. Der er jo ikke den helt store forskel, men så alligevel er farverne klarere og mere tydelige på det sidste billede.

Og her et billede, som er blevet postet på Instagram og altså derfor også er beskåret derinde. Så først det billede, som jeg har taget med min mobiltelefon, derefter redigeret i VSCO og Lightroom. Det sidste billede er det, som er blevet justeret inde i Instagram, inden det blev uploaded. Det er måske et dårligt eksempel i forhold til de noget skæve linjer, med det er fordi hele vores bygning er skæv. Det kan ingen redigerings app ændre på. Men jeg er gået efter den grå malings linje. Det skaber ro for øjet, når billedet ikke sejler til den ene eller anden side.

Unfold

Appen unfold bruger jeg meget i mine stories på Instagram. Det er en app, som udbyder skabeloner, som den jeg har brugt til billederne i dette indlæg. Der er flere forskellige templates (skabeloner), som man kan bruge, når man gerne vil skabe et særligt udtryk med sine billeder i story. Jeg mener den er gratis, men som med så meget andet, så kan man tilkøbe en masse skabeloner. Det er et godt redskab, hvis man ønsker at fortælle eller vise en historie – fordi jeg synes det sætter rammen omkring det visuelle op på et elegant måde. Man kan også fortælle flere historier på samme tid, med flere billeder i en skabelon.

Snapseed

Jeg har lige et sidste redigerings tip i ærmet. Snapseed bruger jeg ikke særlig ofte, men når jeg gør, så bruger jeg den for en eneste funktion. Den har en funktion, hvor den kan fjerne ting. Og den er god, hvis noget skal væk på et billede. Jeg har eksempelvis brugt den hvis jeg har taget et billede og jeg så efterfølgende set at der et grimt cigaretskod på jorden, som er meget fremtrædende i billedet. Man henter billedet ind i Snapseed og trykker på “midler”, så kommer der en masse valgmuligheder. Der vælger man “healing” og så bruger man simpelthen sin finger på at “heale” det man ønsker væk. Så gemmer man billedet i kamerarullen igen – nu uden cigaretskod. Bom.

Det er sgu nok lidt en jungle med sådan noget billedredigering for der findes et hav af andre smarte apps derude. Det er bare om at grave ned i dem, som passer til det man ønsker at fremhæve. Og så tror jeg grundlæggende, at man skal passe på med at overredigere sine billeder, men istedet fokusere på at fremhæve, det som i forvejen er godt. Jeg tager som sagt mange MANGE billder, og derfor går jeg også og overvejer at købe en ny Iphone med et endnu bedre kamera. For i bund og grund handler det om at kunne finde ud af at bruge et kamera, som formår at indfange virkeligheden så godt som muligt, så er det lettere lige at skrue lidt på farver og lir.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *